Член 1

Гражданино,

През декември 1989-та ти изпълни площадите на България и поиска отмяната на Член 1 от тогавашната Конституция, който гласеше, че “ръководна сила в обществото и държавата е Българската комунистическа партия”. Толково силно го поиска, че накара комунистическия парламент да го отмени.

Представи си, че този Член 1 съществува, но мястото на БКП в текста е празно. Какво би написал? ГЕРБ? Преди това (а вероятно и след това) БСП+ДПС? Борисов? Преди него Станишев? Пеевски? Такива като Гергов? Цацаров? Задкулисието?… Понеже сме демокрация, можеш да избираш!

Това, което не разбираш, гражданино, е че през 2017-та властта у нас е толкова важна, колкото и по времето на Тодор Живков. Ще ти го кажа иначе: Както тогава, така и сега, важни са не създателите на материални и духовни блага, а тези, които ги разпределят. Тук нищо не се е променило. И вината не е на властта – тя винаги добре защитава себе си.

Виновен си ти, гражданино! Защото от будно общество ти се превърна в блеещо стадо. Защото твоята гражданска позиция деградира до мърморене. Ти псуваш властта, но с готовност приемаш участие в нея – не за да решаваш обществени, а личните си проблеми. Така започват да псуват теб, докато не седнат на мястото ти…

Затова, “гражданино”, напълно си заслужаваш несъществуващия, но действащ Член 1.

Posted in Общи