Президентът да се избира от парламента

Сегашният президент не е първият, който се опитва да се намесва в изпълнителната власт, без да има правомощия за това. Но е първият, който поставя под съмнение евроатлантическият избор на България. А позицията му по отношение на руската агресия в Украйна е наистина позорна.
Тя е позорна и за БСП и “Възраждане”, но за разлика от президента, те имат демократичното право да се опозоряват. Никой държавник няма право да опозорява България и следва да получи най-категоричен отпор, когато си позволи да го прави. В случая – в полза на Русия, при това като агресор.

Какво да се прави?
1. Принципното решение е предложено отдавна: с първата възможност за конституционни промени да се поправи грешката на Великото народно събрание президента да се избира пряко. Належащото решение е да “снеме доверието от президента”, като се ограничи до максимум участието му във взeмане на решения и представителство на България навън. Смятам, че участието на парламентарно представените политически сили във всички президентски консултативни формати следва да бъде бойкотирано.
2. Най-сетне “Продължаваме промяната” се окопити и се върна в мисията, за която бе избрана. Но това е абсолютно недостатъчно. От тях се очаква да бъдат лидер, а не балансьор. И не само в коалицията, а в обществото. И първата необходима стъпка е да поискат максимална подкрепа за парламентарно решение за военна помощ за Украйна. Втората е да не допуснат да се стигне до процедура, която да даде възможност на президента да назначава служебно правителство.
3. На всяка проява от страна на министри и държавни служители в полза партийни (да не говорим за чужди), а не държавни интереси, да се реагира незабавно. Конкретно: поведението на министъра на туризма. Всяка политическа или обществена проява в чужда полза, да получава съответен коментар. Конкретно: предстоящото учредяване на президентската партия.

Ако някой не е разбрал, България е във война.

Posted in Общи