Добрите новини от изборите

На фона на множество лоши новини, кото донесоха парламентарните избори от 2 октомври, има поне три добри, които заслужава да бъдат отбелязани:

Първата е, че няма сериозна заплаха за геополитическата ориентация на България. Свръхмобилизираната кремълска пропаганда у нас, подкрепена от действия на президента и служебните министри успяха да създадат впечатление, че сме изправени пред такъв избор. Дължим голяма благодарност на българския избирател – той се оказа на висота, за разлика от своите “държавници”, и отреди на “алтернативата” 10% – нещо, което виждаме в много западноевропейски страни. Впрочем, действията на служебния кабинет в чужда полза не бива да останат без последствия, вкл. наказателни.

Втората добра новина е, че ГЕРБ няма големи възможности за маневри. Очертава се управление на задкулисието, но пред кулисите, осветено от прожекторите и при силна опозиция. Ако “Продължаваме промяната” не направят груби грешки, каквито допуснаха като управляващи, тази формула може да бъде полезна, вкл. за борба срещу корупцията. Имаше и друга възможност – да се действа по старата максима “Ако не можеш да ги победиш, присъедини ги”, но това е игра за майстори.

Третата е, че ИТН са извън парламента, завинаги. Тази “партия” за мокри политически поръчки си получи заслуженото, макар и със закъснение.

Като социалдемократ никак не съм радостен на тоталното отсъствие на европейска левица, за което столетницата положи специални грижи през годините. Но и тя си получи заслуженото: пета в класацията от общо седем.

Posted in Общи