Добър анализ

Вчера “Дневник” пуликува анализа на Ян Янев Защо изчезва лявото в България – Анализи – Дневник (dnevnik.bg) Не познавам автора, поздравявам го за обективността и достоверността – това не се случва често, когато пишат по тази тема. Но и в този случай липсват важни неща, за да бъде отговорът на въпроса “Защо?” по-ясен и пълен.

Преди да стане петоразрядна не-лява вождистка партийка, каквато е сега, БСП беше първа политическа сила с над два милиона избиратели, която в 37-то Народно събрание имаше абсолютно мнозинство и неограничени възможности за реформи. Общоизвестно е, че БСП не само провали тези възможности, но едва не докара България до национална катастрофа. Това, което обикновено пропускат е, че през 90-те години левицата “вреше и кипеше” от остри дискусии, довели до серия от напускания, но не и до разцепление. Вътрешната опозиция, като правило малобройна, не само отстояваше алтернативни идейни и управленски виждания, но в много случаи не позволи да се стигне до големи и по-малки пакости. Например, днес България да подсмърча на прага на Европейския съюз. Например, националният ни герб да изглежда като лопата с лъвче. Например, …

Ако искате да научите повече за процесите в левицата през периода 1989-2009 и да си отговорите по-информирано защо тя стигна до това плачевно състояние, прочетете моята книга “Да бъдеш свободен”. Тя не е нова, но е актуална. Отдавна е изчепана в книжарниците, но с един клик вдясно от този текст може да я свалите на PDF. Приятно четене!

Posted in Общи