Петрич

Днес парламента единодушно прие декларация, осъждаща побоя над общинския съветник от “Атака” и методите на изборната борба в тази община. В декларации от този род винаги сме единодушни. Разминаваме се в разбирането си за правене на политика, в т. ч. на избори. В пленарната зала днес имаше доста хора, които правят, насърчават или поне си затварят очите за това, което става. А то е, че в България шансовете на откритата, прозрачната, отговорната, честната политика драстично намаляват. Купуването на гласове и изборни комисии вече е норма. Продажбата на партийни регистрации се превръща в правило. Грубата употреба на спечелената власт в полза на своите, характерна за нашите политически нрави, се възражда.

Това ли е европейска България? Назначените вече си спечелиха славата на най-корумпираните в Европа. Сега това очаква и избраните. Кой може да спре тази деградация на политическия живот у нас? През юли Президентът организира кръгла маса и даде възможност на управляващи и опозиция да кажат какво мислят за промените в изборното законодателство. Сега на ход е парламентът. Тук ще лъсне истината кой поддържа и кой иска да промени това нетърпимо положение. Аз съм много скептичен, защото виждам всеки ден борбата на мнозинството за запазване на статуквото.

Оптимист съм, че нещата все пак ще се оправят с появата на прословутата средна класа. Защото тя няма достатъчно пари да купува политици, и има достатъчно, за да не я купуват те.

Posted in Общи