За Николай Камов

Николай Камов е роден е на 11 април 1956 г. в София. През 1980 г. завършва право в юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализира международни отношения и участва в програми за лидери в Русия, САЩ и Япония.

До 1989 г. заема различни ръководни длъжности в младежката организация ДКМС. През 1991 г. е съветник в канцеларията на Президента на републиката. Избиран е за народен представител в 36, 37, 38, 39 и 40-то Народно събрание. Бил е председател на Комисията по външна политика, първият съпредседател на Съвместния парламентарен комитет „България – Европейски съюз”, ръководител на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО.

През 1999 г. като кандидат за кмет на София от коалиция Социалдемократи постига трети изборен резултат. Учредител е на Политическо движение Социалдемократи от основаването му на 3 юни 2000 е негов председател. Основател и участник в ръководните органи на редица неправителствени организации, като Европейския клуб, Националната асоциация за международни отношения, клуб „Добри съседи” и Института за икономика и международни отношения (EIRI). Член на Интернет-общество – България и на Асоциацията на завършилите колежа на НАТО в Рим.

Женен, с две деца. Владее английски и руски език. Спортува тенис, ски, туризъм.