Изход

Днес в парламента всички опозиционни групи заявиха намерението си за пореден вот на недоверие към правителството по повод скандала с МВР.

Изходът според мен е само в нови избори. Не виждам никакъв потенциал в партиите от тройната коалиция и особено в левицата за каквито и да било положителни промени до края на мандата. След вчерашното комично решение с 10-дневен срок вече няма никакво значение какво ще последва в сегашния формат на коалицията и в сегашния състав на кабинета. Никакви персонални промени и заклинания за нова политика не могат да поправят основния дефект – неспособността да се управлява в условията на членство в Европейския съюз, а за някои -неспособността да се управлява изобщо.

При такава ситуация всяка развита демокрация ще пусне в ход защитните механизми и най-вероятно ще стигне до предсрочни парламентарни избори. Но тъй като ние не сме развита демокрация, това не може да се очаква. Остава единствената възможност във времето до редовните избори много ярко да се проявят алтернативите на сегашното управление. Защото разочарованието по повод на грандиозния скандал ще даде негативно отражение върху политиката и политиците като цяло.

 

Posted in Общи